Mutfak Dolabı Neyle Silinir? Mutfak Dolabı Temizleme Tüyoları

Mutfak Dolabı Neyle Silinir? Mutfak Dolabı Temizleme Tüyoları

Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2022

Özenle seçip dekorasyona uygun hale getirilen mutfak dolaplarının ilk günkü gibi kalmasını herkes ister. Sürekli olarak kullanılan, yemek pişirilen mutfaklarda, dolapların temizliği için ayrı bir özen göstermek gerekir. Nasıl görünürse görünsün, ahşap bazlı bir malzemeden üretilmiş olan mutfak dolaplarının temizliğinde, deyim yerindeyse hataya yer yoktur. Ocağa yakın olan yerlerde dolaplara sıçrayan yağlar, ciddi lekeler bırakabilir. Dolaplar üzerinde oluşan lekelerin temizliğinde yapılan hatalar, onların ömrünün azalmasına sebep olur. Görünüş itibariyle eskisi gibi olmayan, maddi bir külfete dönüşen eşyalar, sizi neticede mutsuz edebilir.

Mutfak dolapları; MDF, kontrplak, yonga levha veya doğal ahşap malzemelerden yapılmış olabilir. Ahşabın suya karşı hassasiyeti bilindiğinden dolayı, mutfak dolaplarının temizliği yapılırken aşırı suya maruz bırakmamak gerekir. Titiz ev hanımları, dolap yüzeylerini her gün silmek istese de dolapların aşırı temizliği de onlara zarar verir. Kaplama yüzeylerde aşınmalar meydana gelebiliriz. İnternet üzerinden yayın yapan bazı kişiler, mutfak dolaplarının temizliğinde yanlış ürünleri tavsiye edebilir. Aşırı kimyasal aşındırıcı içeren temizlik ürünleri ile mutfak dolaplarını temizlemeye çalışmak, onlara zarar verir. Görüntüde meydana gelen değişiklikler, zamanla kapakların bozulmasına yol açar.


Mutfak Dolabı Nasıl Silinir?

Mutfak dolabını silerken kesinlikle, toz ve krem temizleyiciler kullanılmamalıdır. Toz içeren kimyasal temizleyiciler, ilk etapta temizliyor gibi görünseler de dolap yüzeylerinde aşınmaya yol açarlar. Mutfak dolabı temizliği sabunlu su ve nemli bezle yapılmalıdır. Yüzeylerde yağlı kirler oluşmuşsa, içeriğinde çözücü madde bulunmayan temizlik ürünleri de kullanılabilir. Ardından duru su ve pamuk içeren bir bez ile kurulanması gerekir. Ahşap esaslı olan dolapların üzerinde suyu bekletmeden kurulamak önemlidir. Mutfak dolabı silmek, sık sık yapılması gereken bir eylem değildir. Yüzeyi kirlendikçe veya ihtiyaç duydukça temizlemek, onların ömrünü uzatır.

Akrilik malzemeden yapılan mutfak dolaplarının temizliğinde, su ile seyreltilmiş olan sıvı deterjanlar kullanılabilir. Yüzeyde inatçı lekeler varsa, bulaşık süngerinin sert yüzeyi ile nazikçe ovulabilir. Asitli veya çözücü maddeleri kullanmaktan kaçınarak, çizici toz temizleyicileri akrilik yüzeylerde de kullanmamak gerekir. Temizleme işleminden sonra tüm yüzeyleri kuru bir pamuklu bezle kurulamak, nemli bırakmamak dolapları uzun süre bozulmadan kullanmak için önem arz eder.

Mutfak Dolabı Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mutfak dolaplarının temizliğinde gözden kaçan hususlardan biri de bezi, kaplamanın dokusu yönünde hareket ettirmenin gerekliliğidir. Yüzeydeki lekeleri yok etmeye çalışırken bezi çok fazla bastırmak ahşabın yapısına zarar verir. Bu nedenle, mutfak dolaplarını temizlerken biraz nazik davranılması faydalı olacaktır. Temizlik aşamasında, asit içeren kimyasal ürünlerin kullanımından kaçınmak gerekir. Bu kimyasallar, yağı ve kiri çözse de ilerleyen zamanlarda dolap yüzeylerini aşındırır. Toz kimyasal krem temizleyiciler ise dolap yüzeylerinde boya kaplaması varsa deforme olmasına neden olurlar.

Dolapların çelik kulplarını temizlerken, özel çelik parlatıcılar kullanılabilir. Metal kulpların temizliğinde, çizici toz temizlik ürünleri veya çözücü kimyasal içeren ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Çizilmeye karşı hassas olan çelik malzemelerde çamaşır suyu veya amonyak içeren temizleyicileri kullanmak onların yapısını bozar. Bu şekilde bir temas gerçekleşmiş ise beklemeden nemli bir bezle silinmelidir. Elektroliz kaplama ile imal edilen kulplarda kullanılan yanlış temizleyiciler, kaplamanın kalkmasına neden olurlar.

Mutfak dolapları, çok nemli veya rutubetli ortamlarda zamanla birlikte bozulabilirler. Yemek yaparken mutfak camını açık bırakmak veya havalandırma varsa açık tutmak gerekir. Terleme yapan dolapların üzerinde bozulmalar meydana gelebilir. Mutfak dolaplarının direkt güneş ışığına maruz kalması da ağartıcı bir etki bırakır. Bu yüzden evin konumuna uygun şekilde dolapların yerleştirilmesi de son derece önemlidir.