Mutfakta Bir Şef Gibi Çalışmak!

Mutfakta Bir Şef Gibi Çalışmak!

Yayın Tarihi : 20 Kasım 2018

Herkes kendi mutfağının şefidir! Hepimizin yolu bir kere bile olsa mutfağa düşmüştür. O bıçak ele alınmış, sevdiklerimiz için lezzetli yemekler hazırlanmış ve evdeki şef olunmuştur. Fakat bilmemiz gereken bazı şeyler var. Tarifleri uygularken kullandığımız sebze ve etleri, usulünce doğramak gibi…  Üstelik bunun için profesyonel bir mutfak şefi olmaya gerek yok.

Mutfak becerilerini geliştirmek ve biraz da mutfak jargonuna hakim olman için sana birkaç tüyo versek? Düşünsene; arkadaşlarının bayıldığı o yemeğin tarifini verirken “Patatesleri küp küp keseceksin.” demek yerine “Patatesleri brunoise keseceksin şekerim.” demek daha afili olmaz mıydı?

Şef bıçağın ve kesme tahtan hazırsa mutfak kültürüne yerleşmiş, dünya çapında kabul görmüş kesim tekniklerini tek tek inceleyelim!

·         “Uzun uzun keseceksin.” değil; Julienne! (Jülyen)

Bir fajita hayal et. Etlerin arasında uzun uzun, sicim gibi kesilmiş rengarenk sebzeler aklına gelen ilk şey olabilir. İşte onlar julienne kesilmiş sebzeler!

Julienne en basit doğrama tarzlarından biridir. Ortadan ikiye böldüğün sebzenin parçalarından birini, enlemesine ve istediğin boyuta göre doğrayarak julienne doğrama işlemini gerçekleştirebilirsin.

·         Çintirivermek mi? Brunoise mı? (Brunoaz)

Anneni yemek yaparken izlediysen muhakkak elindeki soğanı “çintiriverdiğini” yani çok minik küpler halinde doğradığını görmüşsündür. Annelerimizin uzmanı olduğu ve hepimizin de bildiği bu kesme stiline şefler brunoise diyor.

Profesyonel mutfaklarda öncelikle jülyen kesilen sebzeler minik minik doğranıp küçük küpler haline getirilir. Ama siz çintirebilirsiniz de. 😊

·         Brunoise’ın biraz daha büyüğü: Jardiniere (Jardin)

En kısa tarifiyle brunoise doğradığın sebze veya eti, biraz daha iri ve uzun doğradığında jardiniere stilde doğramış oluyorsun. Bizden sana küçük bir not: Şefler ve çoğu kişi, jardiniere doğradığı malzemeleri genelde süsleme amaçlı kullanmaktadır.

 

·         Giderek büyüyoruz: Macedonie (Masedon)

Bir yemek kaşığına kaç havuç sığar? Eğer macedonie stiliyle doğradıysan, cevap en fazla 7-8 parçacık olacaktır.

Malzemelerin jardiniere stilinden biraz daha büyük şekilde doğrandığı bu stilde, sebzeler genelde çorba yapımı veya soslar için kullanılır.

·         Küp küp: Paysanne ya da Dice (Peyzan veya Days)

Garnitürler, sebzeler, salatalar ve çoğu sulu yemek… Bıçak sırtı kalınlığında, 1-2 cm. yüzeyinde, küp küp kesilen malzemeler aynı büyüklükte kesildiğinde sonuç paysanne oluyor. Kısacası, “Kafama göre kestim.” dediğin stildir. 😊

·         Gelişigüzel, serbest stil keselim: Matignon (Matignan)

Paysanne doğrama şeklini canının istediği gibi yaparsan matignon olur. Sos yapımında, sebze yemeklerinde sakınmadan kullanabileceğin bir doğrama stili öğrendin!

·         Parmak kalınlığında değil, Batonnet (Batonet)

Ev mutfaklarında genellikle parmak kalınlığında dediğimiz kesme stilidir. Jülyen kesim kibrit çöpüne benzetiliyorsa onu parmağa benzetmek yanlış olmaz. Ama biz şef dilinden gideceksek parmak değil, batonnet diyeceğiz.

·         Pratik halkalar: Vichy (Vişi)

En çok kullanılan kesim tekniği diyebiliriz kendisine. Kızartma yaparken doğradığın malzemeleri düşün. İnce ince doğranmış halkalar! İşte dünya mutfaklarında o halkalara vichy deniliyor.

 

 

Bütün doğrama şekillerini betimlemelerden kurtardın ve gerçek isimlerini öğrendin. Artık sevdiklerine tarif verirken gerçek bir şef gibi hissedebilirsin! Bu stilleri uygularken önemli olan 2 şey var: Bıçak tercihin ve kesme tahtan.

Birinci sınıf işçilikle işlenen çelik, yenilikçi sertleştirme işlemi ve zamana karşı koyan bir tekniğin birleşiminden oluşan Zwilling bıçaklar ile mutfakta sanatçı olmak için hiçbir engelin yok.

Kesme tahtası ihtiyacın için ise bambu mutfak gereçleri ile hayatımızı kolaylaştıran Bambum markalı ürünler ihtiyacına koşuyor. Sağlıklı ev gereçleri sunan Bambum ile lezzeti, bambunun sağlıklı yapısıyla buluşturabilir ve kesme işlemini yaparken malzemeler üzerinde tam kontrolü sağlayabilirsin.

Sofra gereçleri, mutfak aletleri ve elektronik ev aletlerinin onlarca çeşidine İntema Yaşam mağazamızdan ulaşabilirsin. İntema Yaşam Mağazası, Kanyon G katında!