Yeni başlayanlar için A’dan Z’ye “Füzyon Mutfak”

Yeni başlayanlar için A’dan Z’ye “Füzyon Mutfak”

Yayın Tarihi : 04 Temmuz 2022

Mutfak, günümüzde hemen herkesin bir yönüyle ilgisini çeken bir alan. Dünya mutfakları, farklı lezzetler, değişik tarifler deneyimlemek ve bu tür uygulamaların yapıldığı konsept restoranlar, bir yaşam gustosu olarak kabul edilir hale geldi. Bugünün insanının farklılaşan yaşam alışkanlıkları, gastronomi kültürünü de dönüşüme uğramasını beraberinde getirdi. Gastronomi alanında en popüler akımlardan biri ise hiç kuşkusuz “Füzyon Mutfak”.

Yemek kültürünü zenginleştirmenin yanı sıra şefler ve işletmelerin ürün geliştirme yöntemlerinin belirlenmesinde de önemli rol oynayan Füzyon Mutfak,  yemek pişirmeye ilgisi olanları cezbediyor. Eğer siz de misafirlerinize coğrafi sınırların ötesine çıkarak, farklı lezzetler ve ilgi çekici menüler sunmayı sevenlerdenseniz, füzyon mutfak tam size göre bir seçim olabilir.


Füzyon Mutfak Akımı Nedir?

Yemek kültürü, ülkelerin sahip olduğu geleneksel kültür özelliklerini yansıtan  önemli bir unsur. Dünyadaki herhangi bir toplumun yemek kültürüne baktığınızda o toplumla ilgili çok kıymetli bilgiler elde edebilirsiniz. Günümüzdeki iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle dünya küçülürken, her birimiz farklı coğrafyaların mutfak kültürlerine daha aşina hale geldik. Mutfak kültüründe farklı mozaikler ortaya çıkarken, çeşitli mutfakların yaratıcı şekillerde harmanlandığı, ya da yeni teknik ve tariflerin uygulandığı füzyon mutfak akımı da hayatlarımıza girmiş oldu. Füzyon mutfak akımı, farklı millet ve yörelere özgü lezzetlerin, farklı pişirme/ hazırlama yöntemleri ile birlikte kullanılmasını temel alan bir bakış açısı. Bu akım ile dünya mutfağının çeşitli lezzetleri aynı tabakta birleştirilerek sunum yapılabiliyor. Klasik kurallara bağlı kalmayan, özgün ve yenilikçi bir bakış açıları ortaya çıkıyor.


Füzyon Mutfak Ne Zaman Bulundu?

Füzyon mutfağın ortaya çıkış döneminin 1980'li yıllara dayandığını söylemek mümkün. Uzak Doğu ve Batı mutfağının her ikisine de hakim olan şefler, geleneksel kuralları esneterek mutfakta çeşitli teknik ve malzemeleri bir araya getirme denemeleri yapmaya başladılar. Çok kültürlü yemek denildiğinde akla gelen füzyon mutfağın öncülüğünü Miami'nin ünlü yemek şefi Norman Van Aken yaptı. Günümüzde füzyon mutfak teknikleri incelendiğinde karşımıza 3 farklı kategori  çıkıyor;

Coğrafi konum itibariyle birbirine yakın olsa da farklı yemek kültürüne sahip olan ülke yemeklerinin harmanlanması,

Bir kültüre ait klasik bir tarifin farklı malzemelerle hazırlanması ve sunulması,

Dünya mutfağına ait olan istenilen her unsur kullanılarak ortaya tamamen yeni bir tarifin çıkarılması.

Globalleşen dünyada kültürlerin birbirine yakınlaşması ile birlikte yukarıdaki teknikler artık yaygın şekilde kullanılıyor. Bu da ortaya yeni lezzet ve konseptlerin çıkmasına olanak sağlıyor. Örnek vermek gerekirse İtalya, Çin mutfağının bilinen lezzetlerinden olan noodle'dan ilham alarak spagetti makarnayı yemek kültürüne kazandırmıştır. Bu tür başarılı denemeler, füzyon mutfağının dünya kültüründe bir akım haline gelmesini sağlamıştır.


Osmanlı Mutfağı “Füzyon Mutfak” özelliğinde mi?

Aslına bakılırsa, füzyon mutfağın tarihteki en belirgin örnekleri Osmanlı mutfağında kendini gösterir. Bu nedenle Osmanlı mutfağını tam bir füzyon mutfak olarak nitelendirmek mümkündür.  3 farklı kıtaya yayılmış topraklarıyla Osmanlı İmparatorluğu, farklı yemek kültürlerini bir araya getirerek ortaya muhteşem lezzetlerin çıkmasını sağlamıştır. Osmanlı mutfağının füzyon mutfak halini almasının bir nedeni de, hükmettiği coğrafyada son derece verimli toprakların olmasıdır. Bu verimli topraklarda yetişen çok çeşitli sebze ve meyveler, 3 ayrı denizden avlanan balıklar, dünyanın en kapsamlı ve zengin mutfaklarından birinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Popüler Füzyon Mutfak Örnekleri Dünyadaki füzyon mutfak örneklerinin her geçen gün çoğaldığı görülür. Füzyon mutfağın günümüzdeki bazı örnekleri aşağıdadır;

Los Angeles bunlardan biri. Kentte,  göçmenlerin etkisi ile, Kore ve Meksika mutfağının etkilerini görmek mümkün.

Kanada'da bulunan Toronto şehrinde tüketilen suşi pizza, türünün oldukça popüler bir örneği.

Türk mutfağında da füzyon mutfak örnekleri bulunuyor. En belirginlerinden biri ise patlıcan beğendili sufle. Fransız mutfağının önemli lezzetlerinden olan sufle, Türk mutfağında popüler olan beğendi ile buluşarak farklı bir lezzet ortaya çıkarıyor.

Japon ve Fransız mutfak kültürlerinin harmanlanması ile ortaya çıkan özel lezzetlerden biri de “Pot au feu”dur. Fransız yahnisinin soya sosu ile süslenmesi ile ortaya çıkan lezzet tipik bir füzyon mutfak örneği.

Füzyon Mutfak Bize Ne Kadar Uygun? Füzyon, yemeğin küreselleşmesidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde Türk mutfağının kapısının yıllardır füzyon mutfak kültürüne açık olduğu söylenebilir. Osmanlı toplumunun çok kültürlü yapısı, Türk mutfağının da bu yolda ilerlemesine basamak oluşturmuştur. Evlerde hazırlanan bazı yemeklerde dahi füzyon yemek kültürünün izleri görülebilir. Kısık ateşte hazırladığınız et sotenin üzerine halis zeytinyağı ve biraz da köri sosu eklediğinizde füzyon mutfak kültürüne az da olsa giriş yapmış olursunuz.