Mutfak, günümüzde hemen herkesin bir yönüyle ilgisini çeken bir alan. Dünya mutfakları, farklı lezzetler, değişik tarifler deneyimlemek ve bu tür uygulamaların yapıldığı konsept restoranlar, bir yaşam gustosu olarak kabul edilir hale geldi. Bugünün insanının farklılaşan yaşam alışkanlıkları, gastronomi kültürünü de dönüşüme uğramasını beraberinde getirdi. Gastronomi alanında en popüler akımlardan biri ise hiç kuşkusuz “Füzyon Mutfak”.
Yemek kültürünü zenginleştirmenin yanı sıra şefler ve işletmelerin ürün geliştirme yöntemlerinin belirlenmesinde de önemli rol oynayan Füzyon Mutfak, yemek pişirmeye ilgisi olanları cezbediyor. Eğer siz de misafirlerinize coğrafi sınırların ötesine çıkarak, farklı lezzetler ve ilgi çekici menüler sunmayı sevenlerdenseniz, füzyon mutfak tam size göre bir seçim olabilir.
Yemek kültürü, ülkelerin sahip olduğu geleneksel kültür özelliklerini yansıtan önemli bir unsur. Dünyadaki herhangi bir toplumun yemek kültürüne baktığınızda o toplumla ilgili çok kıymetli bilgiler elde edebilirsiniz. Günümüzdeki iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle dünya küçülürken, her birimiz farklı coğrafyaların mutfak kültürlerine daha aşina hale geldik. Mutfak kültüründe farklı mozaikler ortaya çıkarken, çeşitli mutfakların yaratıcı şekillerde harmanlandığı, ya da yeni teknik ve tariflerin uygulandığı füzyon mutfak akımı da hayatlarımıza girmiş oldu. Füzyon mutfak akımı, farklı millet ve yörelere özgü lezzetlerin, farklı pişirme/ hazırlama yöntemleri ile birlikte kullanılmasını temel alan bir bakış açısı. Bu akım ile dünya mutfağının çeşitli lezzetleri aynı tabakta birleştirilerek sunum yapılabiliyor. Klasik kurallara bağlı kalmayan, özgün ve yenilikçi bir bakış açıları ortaya çıkıyor.
Füzyon mutfağın ortaya çıkış döneminin 1980'li yıllara dayandığını söylemek mümkün. Uzak Doğu ve Batı mutfağının her ikisine de hakim olan şefler, geleneksel kuralları esneterek mutfakta çeşitli teknik ve malzemeleri bir araya getirme denemeleri yapmaya başladılar. Çok kültürlü yemek denildiğinde akla gelen füzyon mutfağın öncülüğünü Miami'nin ünlü yemek şefi Norman Van Aken yaptı. Günümüzde füzyon mutfak teknikleri incelendiğinde karşımıza 3 farklı kategori çıkıyor;
• Coğrafi konum itibariyle birbirine yakın olsa da farklı yemek kültürüne sahip olan ülke yemeklerinin harmanlanması,
• Bir kültüre ait klasik bir tarifin farklı malzemelerle hazırlanması ve sunulması,
• Dünya mutfağına ait olan istenilen her unsur kullanılarak ortaya tamamen yeni bir tarifin çıkarılması.
Globalleşen dünyada kültürlerin birbirine yakınlaşması ile birlikte yukarıdaki teknikler artık yaygın şekilde kullanılıyor. Bu da ortaya yeni lezzet ve konseptlerin çıkmasına olanak sağlıyor. Örnek vermek gerekirse İtalya, Çin mutfağının bilinen lezzetlerinden olan noodle'dan ilham alarak spagetti makarnayı yemek kültürüne kazandırmıştır. Bu tür başarılı denemeler, füzyon mutfağının dünya kültüründe bir akım haline gelmesini sağlamıştır.